Het merengebied
Door: Nic, Christine & Robyn
Blijf op de hoogte en volg Nic, Christine, Robyn en Mare
20 Januari 2010 | Chili, Puerto Varas
Het doet ons deugd dat jullie het leuk vinden om ons op deze manier te volgen tijdens onze vakantie. Dank voor al jullie reactie's!
Na ons verblijf in El Calafate zijn we met het vliegtuig naar Bariloche gevlogen. Deze stad ligt in het Merengebied en wordt ook wel het Zwitserland van Argentinië genoemd en is een van de belangrijkste wintersport-trekpleisters in Argentinië. Hier in de buurt gaat Maxima vaak op vakantie en is ze redelijk bekend. Als we hier zeggen dat we uit Nederland komen, wordt haar naam genoemd. In andere gebieden gebeurde dat nooit en was Johan Cruijf toch nog steeds veel bekender.
We logeren in een hotel met zwembad en dit hotel ligt een stukje van het centrum. De eerste dag hebben Robyn en Nic in de vroege ochtend gezwommen in het zwembad. Daarna hebben we de dag goed besteed in de stad en ook de was naar de wasserette gebracht. Na dik twee weken moet er wel eens een wasje worden gedaan! In de namiddag wederom lekker in het zwembad, als het er dan toch is.....
Na alle biefstuk en andere argentijnse lekkernijen, was het nu tijd voor een mexicaanse hap. In de lokale mexicaan hebben we ook al een beetje de verjaardag van Nic gevierd aangezien hij op dat tijdstip in NL al jarig was!
De volgende dag hebben we de huurauto opgehaald en zijn we naar San Martin de los Andes gereden. Onderweg hebben we een leuke plek gevonden om even te genieten van de mooie omgeving. De route naar San Martin is erg divers en de uitzichten zijn prachtig. Na de lange tocht kwamen we in de middag aan in San Martin de los Andes. Bij verjaardag hoort taart, dus naar de panaderia om lekkere taartjes te halen. Die hebben we gevonden en opgegeten bij het grote meer waar het dorp aan ligt. Robyn heeft het meer ook gevoeld omdat ze lekker heeft gespeeld in het water. De rest van de middag hebben we geluierd op het strand.
De volgende dag hebben we de 7-meren-route gereden. Een tocht over 110 km langs 7 meren. Helaas is het vandaag minder mooi weer en daardoor is de merentocht iets minder mooi dan we hadden verwacht. Onze eindbestemming vandaag is Villa La Angostura, bekend van... de stukken grond die WA en Maxima hier recent hebben gekocht. De broer van Maxima heeft hier overigens een restaurant. We waren niet van plan om er te gaan eten, maar na een blik op de kaart waren we om. En het viel absoluut niet tegen! We hebben er erg lekker gegeten en een gezellige avond gehad.
In dit dorp slapen we in een cabaña, een huisje. Het ligt midden in een bosrijke omgeving maar door de regen is het een beetje triest. Het gebied wordt ook wel de tuin van Patagonie genoemd, vandaag heeft de tuin water nodig. In Villa La Angostura hebben ze ook een hele lekkere chocolateria, lekker smikkelen dus voor de chocoladeliefhebbers die we zijn.
De volgende ochtend ontwaken we in een zonnig gebied, iets wat we niet hadden kunnen voorzien de dag ervoor, het ziet er nu erg mooi uit en de bergen in de omgeving zijn nu ook te zien. Vandaag gaan we terug naar Bariloche. Op weg daar naar toe gaan we een adventure doen; canopy. Dit is een tocht waarbij je aan een tuigje over een staalkabel van de ene boom naar de andere boom zoeft. Vanaf een platform hoog in de bomen ga je als een soort vogel, vast aan een draad, door het bos. De tocht bestaat uit 7 vluchten. Robyn gaat mee met de begeleider en ze geniet net als haar papa en mama enorm van deze trip.
Na dit avontuur rijden we door naar Bariloche. We slapen weer in hetzelfde hotel waar we eerst de bagage droppen. Hierna gaan we naar het skigebied dichbij Bariloche; Cerro Catedral. Als we daar aankomen, wanen we ons in een frans of zwitsers skioord. De hotels en skiverhuurlokatie's zien er hetzelfde uit als in genoemde landen. We nemen hier een gondelkabelbaan naar boven. Vanaf hier kan je verder met een stoeltjeslift. Uiteindelijk komen we aan op 1900 meter hoogte. Na alle verhalen over sneeuw in NL, hier dan onze bijdrage. Wij hebben in de zomer hier in Argentinië op een berg een paar afdalingen gemaakt met een soort slee!!! Met veel plezier hebben ook wij dus genoten van de sneeuw die bij jullie al weer weg is?! Tijd om even op te warmen met warme chocomel.
De huurauto moet terug naar het vliegveld en dus gaan Christine en Robyn naar het zwembad en gaat Nic de auto terugbrengen. Als echte ski-maaltijd hebben we 's avonds in Bariloche gekozen voor kaasfondue.
Bariloche hebben we op maandag 18 jan. verlaten door middel van een taxi naar de haven. We gaan nu voor een tijdje Argentinië verlaten en gaan op weg naar Chili. Door middel van een merenovertocht gaan we van Argentinië naar Chili. Sommige delen gaan over water en andere over de weg. Het eerste gedeelte van de tocht gaat over water. De tassen en koffers worden eerst aan boord gebracht met een lopende band. We varen op een grote catamaran boot. Een uur lang kunnen we goed kijken naar de bergen en het mooie meer. Als we aanmeren wordt de bagage in een vrachtauto geladen en wij gaan per bus verder. 6 minuten duurt dit ritje waarna we verder gaan op een kleinere boot. Na 20 minuten komen we aan in de grensplaats voor wat betreft Argentinië. Het heet hier Puerto Blest. Hier gaan we Argentinië verlaten. De gids die mee is draagt ons over aan de Chileense gids. Deze heeft 3 jaar in Rotterdam gewerkt en gewoond en spreekt ons aan in het nederlands. Robyn vindt dat maar gek. Als we door de controle zijn gaan we per bus verder door een bijna regenwoudachtig gebied. Het is een bochtige weg maar dankzij de stuurmanskunsten van de chauffeur komen we aan in de eindbestemming voor vandaag, over de helft van de tocht, Peulla. Hier gaan we de grens van Chili over. De bagage is in grote containers vanaf de boot naar deze plek gebracht. Onze handbagage moet nog gecontroleerd. Eerst langs de paspoortcontrole. Helaas heeft de dienstdoende ambtenaar nog nooit gehoord van het bijschrijven van je kinderen in je paspoort. Hij wil eigenlijk een paspoort van Robyn zien. De gids vertelt ons dat de ambtenaar er nog niet zo lang werkt, en dat hij daarom alles volgens de regels wilt doen. De ambtenaar gaat bij zijn chef vragen maar die zegt er niets van te weten. Uiteindelijk moet de ambtenaar naar het dichtsbijzijnde hotel om te bellen met Santiago. Als hij na een half uur chagrijnig terugkomt mogen we door de controle en blijkt dat zijn chef het wel wist maar hem een lesje wilde leren!
We zijn dus aangekomen in Peulla, er zijn hier twee hotels en 1 kiosk waar je iets te eten kan kopen verder is er niet zo veel te doen. Het is inmiddels 14.00 uur en we gaan morgen verder met de boot die om 16.00 uur zal vertrekken. We moeten hier dus 24 uur doorbrengen. Je kan de tour ook in 1 dag maken van Argentinië naar Chili maar ons werd geadviseerd om het in 2 dagen te doen. We balen dus een beetje van deze planning en zitten te niksen in onze hotelkamer.
We komen op het idee om te vragen of we vandaag al met de groep mee kunnen die vandaag al doorreizen. Dat kan, en dus regelen we een extra nacht in het hotel dat we de dagen erna ook al zullen hebben. Om 16.00 uur vervolgen we de reis naar de eindbestemming van vandaag, Puerto Varas in Chili. Het is een klein stadje aan een heel groot meer dat omringd wordt door vulkanen. Het valt op dat er veel duitse invloeden hier zijn. Niet alleen in de bouw van de woningen maar ook door de borden met 'Kuchen' die je hier bij de bakkers kan kopen. In dit gebied zijn rond 1848 veel duitsers gekomen en dat zie je nu dus nog steeds. In Puerto Varas zullen we drie nachten in plaats van de geplande twee nachten doorbrengen. Al snel blijkt dat het geen straf is om hier te zijn. We zijn blij dat we al eerder zijn weggegaan uit het gehucht vanmiddag. Vanuit Puerto Varas zullen we verder gaan met onze verkenning van Chili, we gaan over een paar dagen naar Chiloe-eiland.
Groeten van ons
20 Januari 2010 - 16:24
Esther:
Nog gefeliciteerd!!!! -
20 Januari 2010 - 17:48
Greet :
Da's weer een mooi verhaal!
Nic, ook nog gefeliciteerd met je verjaardag.
Het eiland Chiloe hebben wij destijds ook bezocht. Veel compleet houten kerken zijn daar te zien, herinner ik me.
't Was er toen zo onwijs koud dat ik er een wollen muts heb gekocht (met de tekst Chiloe er in gebreid, hier weet niemand wat dat is)
Hopelijk treffen jullie beter weer voor een bezoek aan dat eiland!
Goede reis en veel plezier verder.
Groeten,
Greet -
20 Januari 2010 - 18:33
Esther:
Pfff wat wordt er afgereisd zeg, gelukkig is er af en toe tijd om even te genietn van een zwembadje of een rondje sleeën!
Je zus is gearriveerd overigens. -
20 Januari 2010 - 19:54
Eduard & Marja:
Alsnog gefeliciteerd! Je hebben de juiste Zuid-Amerikaanse sfeer al goed geproefd! Fijn! Geniet! -
20 Januari 2010 - 19:55
Eduard & Marja: